Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

murzynek przekładany kremem z białek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kost.
cukier puder 2 szkl.
jajko 2 szt.
kakao 4 łyżki
mąka 2,5 szkl.
woda 1 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
krem z białek:
białko 3 szt.
cukier 1 szkl.
woda 1/3 szkl.
cukier waniliowy
Żelatyna wieprzowa Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: murzynek przekładany kremem z białek

margarynę utrzeć z cukrem dodając jajka,cukier waniliowy lub aromat,mąkę,sól i sodę oczyszczoną,wymieszać wszystkie składniki i wlać wodę przegotowaną wystudzoną dokładnie połączyć podzielić ciasto na dwie części wylać do tortownicy najlepiej dwóch jednakowych i upiec w temp.180st.ok.25min.wystudzić,posmarować krążki dżemem,przygotować krem żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku odstawić,wodę wlać do rondelka i zagotować do wrzącej wody wsypać cukier mieszając ponownie zagotować,w naczyniu ubijać białka i stopniowo dodawać gorący syrop stale mieszając pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę i cukier waniliowy wymieszać i wylać na krążek posmarowany dżemem przykryć drugim krążkiem i polać polewą lub posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 03.07.2012 12:06
Takie smakowitości to lubię :)
Ewa95 03.11.2011 08:40
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak