Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem maślano karmelowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser biały 25 dkg
mąka
jajko
masło 0,5 kostki
cukier trzcinowy 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem maślano karmelowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę to samo robimy z białym serem. Dajemy jajko i mąkę zagniatamy ciasto(mąki nie za dużo żeby ciasto było miękkie i lekko lepiące się)odkrawamy kawałki i palcami rozwałkowujemy w rulonik średnicy ok 2 cm. spłaszczamy go i kroimy paski około cm szerokości. Wrzucamy na gorąca osoloną wodę i po wypłynięciu gotujemy dosłownie minutkę. Na patelni rozpuszczamy cukier z masłem, kiedy dobrze się rozpuści gorącym szybciutko polewamy kopytka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak