Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemnaiki duszone z kotlecikami z mięsa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ziemnaki 14
wywar drobiowo-wołowy 2 szkl.
mięso mielone 200 g
cebula 1
marchewka 1
mleko 1 łyżka
sos biały 2 szkl.
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
mąka pszenna 1 lyżka
wywar drobiowo-wołowy 1,5 szk.
żółtko jajek 1
masło 250 g 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemnaiki duszone z kotlecikami z mięsa

PRZYGOTOWANIE:

Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę, przesmażoną mąkę i trochę mleka lub wody. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki. następnie obsmażyć je lekko na maśle i włożyć do rondla z wywarem mięsnym. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. na wywarze po ugotowaniu pulpecików przyrządzić rzadki biały sos: Zasmażkę z mąki i 1 łyżki masła rozprowadzić przecedzonym wywarem mięsnym i gotować przez 5-10 minut na małym ogniu.następnie sos zdjąć z ognia, dodać żółtko roztrzepane w szklance z niewielką ilością sosu, a następnie masło i sól i wymieszać.Do oddzielnego rondla włożyć ziemniaki, pokrojone na kawałki oraz poszatkowaną i przesmażoną na maśle marchew i cebule. Dodać 2/3 sosu, listek laurowy i pieprz. Dusić na małym ogniu do miękkości. Pozostałym sosem zalać pulpeciki i zagotować. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak