Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa beza

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
mąka pszenna 220 g
masło 125 g
cukier drobny 25 g
mleko szklanka
białko 4
laska wanilii
cukier puder 70 g
sól
cytryny 2

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa beza

Z 200 g mąki, 100g masła, 25 g cukru, szczypty soli i jajka zagnieść ciasto, odłożyć je na godzinę do chłodu. Upiec placek grubości 2 cm. Mleko zagotować z wanilią. 2 białka ubić z30 g cukru pudru, dodać resztę mąki, dolewać mleko, stale mieszając. Postawić na małym ogniu, mieszać, aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać sok z cytryn i startą skórkę. 2 białka mocno ubić, dodając stopniowo 30 g cukru pudru. Masę cytrynową wyłożyć na ciasto. Na wierzch dać pianę z białek, posypać resztka cukru pudru i jeszcze chwilę piec.
Ps. Ciasto jest cienkie, dlatego ja podwoiłam składniki, oprócz cytryn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 23.04.2012 19:59
super
magical66 31.10.2011 23:23
ale słodkie pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak