Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana
grzyby suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
ziemniaki - 1kg,
mąka ziemniaczana - 1/4 ilości pure ziemniaczanego,
jaja -2,
sól,
Farsz:
kapusta kiszona - 1/2kg,
grzyby suszone - 40g,
cebula,
woda z gotowania suszonych grzybów - ok 1/2 szklanki,
jajo,
olej do smażenia - łyżka,
sól,
pieprz,
maggi.

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby zostawić na noc namoczone w zimnej wodzie (lub na kilka godzin). Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Trwa to ok 20-30minut. Kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 40 minut, do miękkości. Dobrze odcedzić i po ostudzeniu drobno pokroić. Grzyby odcisnąć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie się szklić, dodać kapustę i grzyby. Przyprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Podlać wodą, w której gotowały się grzyby. Smażyć na średnim ogniu, przez 15 minut, do momentu odparowania płynu, mieszając od czasu do czasu. Dobrze przyprawić maggi, solą i pieprzem do smaku, musi być trochę pikantny. Farsz ostudzić, wyjąć liść oraz ziarenka i zmielić maszynką do mielenia lub rozdrabniaczem. Dodać jako i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze rozgnieść tłuczkiem, przełożyć do naczynia, wyrównać powierzchnię i ostudzić. Przekroić na 4 części, wyjąć jedną cześć, położyć na wierzchu, a w dziurze po 1/4 ziemniaków, wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jaja i sól (nie za dużo, tak z 2-3 szczypty), zagnieść gładkie ciasto. Urywać po małej kulce ciasta, w dłoniach zrobić w środku kulki duży otwór, w który nałożyć farsz. Formować kulki, podobnie jak z pączkami. Pyzy można zamrozić układając je w woreczku jedna obok drugiej, uważając, aby się nie skleiły. Pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucamy je do wrzątku, delikatnie mieszamy, aby nie przywierały do dnia i gotujemy przez ok 4-5 minut, od momentu wypłynięcia. Podajemy solo, ze zrumienioną na smalcu cebulką lub z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 27.09.2013 21:27
mniam pychota
eduszo
eduszo 13.11.2011 11:53
Fajna sprawa,ja do ciasta dodaje jeszcze ztarte surowe ziemniaki.
katarzynka455 05.11.2011 17:28
smacznie się prezentują
katarzynka455 05.11.2011 17:28
smacznie się prezentują
caroline1983 02.11.2011 16:57
uwielbiam takie domowe pyzy :)
Sarenka 31.10.2011 21:43
Gdyby mi wychodziło dodawanie przepisów \'\'krok po kroku\'\' zrobiłabym to dawno temu :o) Ogólnie, z dodawaniem przepisów na tej stronce, to dla mnie troszkę nie po drodze :] Starałam się, poprawiałam, próbowałam, ale skończyło się na zgrzytaniu zębów ;] Ale gdybyś miał jakieś \'\'ale\'\' albo zapytanie, lub nawet wykrył jakiś feler w którymś przepisie, to nie krępuje się, jakoś damy radę :]
pacpaw 31.10.2011 21:11
szkoda, że nie dodałaś tego przepisu \"krok po kroku\" Na dobre pyzy poluję od dawna :o)
edi 29.10.2011 19:39
wyglądają smakowicie:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak