Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka owsiane z bananami i czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
mąka razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka owsiane z bananami i czekoladą

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - szklanka (o poj. 250ml),
mąka razowa - 1/2 (pół) szklanki,
cukier puder - 1/2 szklanki,
cukier kryształ lub brązowy - 1/2 szklanki,
płatki owsiane (najlepiej błyskawiczne) - 2 szklanki,
jajo,
banany - 2 nieduże,
ekstrakt z wanilii - 1/2 łyżeczki,
sól - łyżeczka,
miękkie masło - 3/4 kostki,
soda - 1/2 łyżeczki,
gorzka czekolada - w zależności od upodobań, dałam rządek,
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiać z cukrami solą i sodą. Dodać jajo i wanilię. Banany rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto ręką. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ciasta, wymieszać. Pozostawić na 10 minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciasto, formując okrągłe ciastka. Musi być zachowany odstęp między nimi, bo nieco rosną podczas pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia20 03.05.2012 23:10
ALE APETYCZNE :)
anemon 02.01.2012 08:36
Smaczne i co najważniejsze zdrowe ciasteczka.
rjustysia 17.11.2011 09:53
Wyglądają jak ze sklepu :) bardzo ładne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak