Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysiak z kakao, galaretką i bananami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko
kasza manna
kakao naturalne

Przepis i sposób przygotowania na: Grysiak z kakao, galaretką i bananami

SKŁADNIKI:

mleko 3,2% - litr,
kasza manna - szklanka (o poj 250ml),
cukier - szklanka,
kakao naturalne - łyżka,
herbatniki petitki - 2 opakowania po 100g,
galaretka,,
sok z cytryny,
banany - 2.

PRZYGOTOWANIE:

Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć herbatnikami. W garnku podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, , następnie kakao i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Gotować przez kilka minut, często mieszając, do momentu, kiedy masa zrobi nam się bardzo gęsta. Gorącą masę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Banany układamy na grysikowej masie i zalewamy przestudzoną galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Nie dodałam ani grama tłuszczu, a masa była zbita i bardzo dobrze się kroiła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 27.09.2013 21:28
pycha ciacho
Anna133 05.01.2012 16:38
a ja nie lubię grysiku czy bardzo go czuć ?
monika141 31.12.2011 15:48
fajne
IZABELA29 01.12.2011 08:57
smaczny ,polecam
rjustysia 17.11.2011 09:54
Bardzo podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak