Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka tatrzańska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cynamon
mąka krupczatka
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tatrzańska

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
mąka krupczatka - 500g,
margaryna - 250g,
cukier puder - 90g (użyłam kryształu, bo zabrakło mi pudru i też było dobrze, choć z pudrem pewnie lepsze),
żółtka - 2,
śmietana 30% - 2 łyżki,
soda - 2 łyżeczki,
Nadzienie jabłkowe:
jabłka winne (w przepisie szara reneta) - 3kg, waga przed obraniem,
cukier puder - 3 łyżki (dałam 4 łyżki kryształu) - można dać więcej, jeżeli jabłka są mocno kwaśne,
cynamon - 2 łyżeczki,
cukier waniliowy - 8g,
kardamon - 1 łyżeczka (pominęłam);
bułka tarta - 2 łyżki,
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej, aby tłuszcz, jaja i śmietana były wyjęte wprost z lodówki. Margarynę siekamy w kosteczkę i wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę oraz jaja. Wsypujemy mąkę, sodę i cukier. Zagniatamy ręką ciasto, aż wszystkie składniki ładnie się połączą tworząc zwartą kulę. Trzecią część ciasta formujemy w duże jajo, wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do zamrażalnika. Pozostałe, 2/3 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, dużą, prostokątną formę (o wym. 20x40cm). Formę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy, myjemy i osuszamy jabłka. Najlepiej pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach. Przy pomocy noża kroimy części jabłek na jak najcieńsze plasterki. Pokrojone jabłka przekładamy do dużego naczynia i dodajemy wymieszane: cukry, cynamon i kardamon. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy jabłka, aby przyprawy były mniej więcej równo rozprowadzone. Ciasto w formie dziurkujemy widelcem w wielu miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Następnie wyciągamy ciasto i jeszcze gorące posypujemy bułką tartą. Układamy plasterki jabłek, jeden na drugim. Na wierzch warstwy z jabłkami, sypiemy starte na tarce, zamrożone ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Szarlotka jest jeszcze smaczniejsza na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beatkaa153 12.06.2012 13:09
smaczne ciasto
caroline1983 25.11.2011 18:46
fajna wersja szarlotki
PaniMISIOWA 23.11.2011 14:10
apetyczne ciacho
1j1o1l1a1 29.10.2011 19:05
pewnie smaczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak