Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety soli
kalafior
brokuł

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem

SKŁADNIKI:

filety soli - ok 500g,
kalafior - pół średniej wielkosci sztuki,
brokuł - 1/3 większej sztuki,
sucha bułka,
bulion,
jaja - 2,
sok z cytryny - łyżka,
pieprz ziołowy,
sól,
kolendra mielona - dwie szczypty,
bułka tarta - 2 łyżki + do obtoczenia,
olej.

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę namoczyć w ciepłym bulionie, po ostudzeniu dokładnie odcisnąć. Rybę rozmrozić, umyć i osuszyć. Zmiksować rozdrabniaczem i przełożyć do miski. Kalafiora oraz brokuła ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować rozdrabniaczem lub blenderem. Połączyć z rybą, odciśniętą bułką, jajami, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wymieszać. Do naczynia, w którym jest wysypana bułka tarta do obtoczenia, kładziemy łyżką masę, przysypujemy ją lekko bułką i lepimy nieduże kotlety - to jest mój sprawdzony sposób na delikatną masę na kotlety. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron, do zrumienienia. Przy przewracaniu kotletów na drugą stronę podczas smażenia, warto sobie pomóc dwoma widelcami. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 15.04.2012 11:45
Chętnie wypróbuję ten przepis
Renia1 07.01.2012 20:31
ciekawe polaczenie, warzywka i rybki to to co lubie ;)
anemon 27.12.2011 07:25
Fajny pomysł na lekki obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak