Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy brzoskwiniowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
masło 10 dkg
budyń waniliowy 1/2 opakownia
kasza manna 1/2 szklanki
mleko 1/2 l
śmietana 1 szklanka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy brzoskwiniowiec

Kroki postępowania

1
Z mąki, połowy cukru, jednego jajka i masła zagnieść ciasto Wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Kremowy brzoskwiniowiec foto
2
Przygotować budyń na mleku. Dodać resztę cukru, kaszę mannę. Wymieszać i gotować przez kilka minut. Masa musi delikatnie zgęstnieć. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Dodać do lekko wystudzonej masy. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z masą.
Krok 2 - Kremowy brzoskwiniowiec foto
3
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 3:1. Większą częścią ciasta wyłożyć formę do tarty (lub tortownicę) zostawiając dość wysoki brzeg. Wlać masę. Resztę ciasta pokruszyć na wierzch.
Krok 3 - Kremowy brzoskwiniowiec foto
4
Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku.
Krok 4 - Kremowy brzoskwiniowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 08.01.2013 14:17
Pyzo, nie podałam chyba przez zwykłe przeoczenie. To ciasto piekę w temperaturze 180 C. Pozdrawiam :)
SmacznaPyza 20.12.2012 20:35
dobrze nagrzany piekarnik to pojęcie bardzo względne - dlaczego nie podajesz temperatury?
kate.500 30.07.2012 21:58
apetyczne ciacho
Renia1 11.05.2012 18:20
palce lizac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak