Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa cebulowo-pomidorowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 szt.
wino białe wytrawne 1 szkl.
masło 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
przecier pomidorowy 1 słoik
mąka 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
tosty 4 szt.
ser żółty 5 dkg.
cukier
sól i pieprz
oliwa 2-3 łyżki
tymianek
szałwia
bulion wołowy 3/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: zupa cebulowo-pomidorowa

cebule i 2 ząbki czosnku obrać cebule pokroić w talarki a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,w dużym rondlu rozgrzać masło wrzucić cebulę i zeszklić dodać czosnek doprawić do smaku cukrem,tymiankiem i szałwią,cebulę oprószyć mąką zasmażyć dolać ocet i dusić pod przykryciem ok.3min.wlać wino i bulion dodać liść laurowy,ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,sól i zagotować,dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok.30min.na małym ogniu,doprawić do smaku,tosty pokroić na trójkąty zrumienić je z obu stron w piekarniku w temp.200st.po wyjęciu posmarować je roztartym czosnkiem,skropić oliwą i posypać startym żółtym serem,ponownie zapiec przez 5min.po zapieczeniu podawać jako dodatek do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 16.01.2014 10:13
smaczna :-)
Wacław 01.03.2013 15:29
lubię zupy a ta wydaje sie być smaczna
IKrakowianka 15.03.2012 21:23
ale smaczna!
agnieszka214 01.11.2011 09:30
smaczne mniam
agnieszka214 01.11.2011 09:30
smaczne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak