Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane pierogi z nadzieniem jabłkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szkl.
sól
masło schłodzone 1 kost.200gr
Farsz:
jabłka 1/2 kg.
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat szczypta
śmietana 30% 1,5 szkl.
cukier puder 2 łyżki
twaróg 20 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane pierogi z nadzieniem jabłkowym

mąkę przesiać przez sitko na stolnicę dodać twaróg,szczyptę soli,schłodzone masło i szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę,w międzyczasie przygotować farsz do pierogów,jabłka umyć obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wymieszać je z cukrem i szczyptą cynamonu,wałkować cienko ciasto podsypując mąką wycinać krążki foremką do pierogów lub szklanką i na każdy krążek nakładać farsz mocno sklejać,układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blasze upiec w piekarniku w temp.200st.na złoty kolor jeśli z jednej strony się podpieką to odwrócić je na drugą stronę,podawać z bitą śmietaną i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.09.2013 07:43
pierogi jak ciastka :)
agnieszka214 30.10.2011 13:02
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak