Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka sałatka z awokado i serem pleśniowym typu camembert

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszanka sałat 1 op.
pomidor 2
papryka czerwona 1
awokado 0,5
ząbki czosnku 3
sok z cytryny 3 łyżki
sól
oliwa 4 łyżki
oregano 1 łyżka
orzechy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka sałatka z awokado i serem pleśniowym typu camembert

Mieszankę sałat można zastąpić dowolnym innym rodzajem sałaty: masłową, lodową, rukolą, endywią, także świeżym szpinakiem.

Mieszankę sałat wsypałam do dużej misy. Pokroiłam w duże kawałki paprykę i pomidory, rozrzuciłam je na sałacie.
Awokado przekroiłam na pół usunęłam pestkę, skropiłam sokiem z cytryny, by nie ściemniało, wyjęłam łyżką miąższ i pokroiłam awokado w większe kawałki. Ser pleśniowy typu camembert również pokroiłam na duże części. Rozrzuciłam awokado i ser na warzywach. Orzechy piniowe uprażyłam i dosypałam do sałatki.

Przygotwałam sos vinegret z posiekanego drobno czosnku, soku z cytryny, soli, oliwy i suszonego oregano. Polałam nim sałatkę i odstawiłam na kilka minut.

Sos wymieszałam z warzywami i serem tuż przed podaniem. Sałatkę podałam w towarzystwie ciemnego pieczywa i białego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 15.09.2013 20:51
muszę sam spróbować
magduś83 24.11.2012 22:53
jak pięknie wygladaja takie sałatki :) jednak je się oczami :)
mikrusiak 27.10.2011 19:34
apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak