Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z opieńkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa surowa
mąka
olej
przyprawy
masło
opieńki
cebula
zielona pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z opieńkami

Mięso z szynki około 1 kg pokroić w dosć grube plastry, posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące, następnie mięso obsmażyć na złoty kolor w gorącym oleju. Przyrumienione mięso przełożyć do garnka podlać 1/2 szklanki gorącej wody, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązkę świeżego lubczyku, mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na 30 min, pod koniec duszenia dolać 1/4 szklanki białego wina.
Opieńki ja miałam około 1/2 kg świeżych, oczyścić i obgotować dwa razy następnie dokładnie odcedzić z wody, na patelni stopić 3 łyżki masła i podsmażyć na nim grzyby razem z 1 cebulą pokrojona w piórka, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcję mięsa ułożyć na talerzu, posypać podsmażonymi grzybami i zieloną pietruszką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 28.10.2011 08:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak