Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 15
mąka tortowa 30 dag
cukier 30 dag
proszek do pieczenia 1
olejek pomarańczowy 3 krople
cukier 8 łyżek
masło 1
margaryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tort

Biszkopt:
Na początek należy zrobić biszkopt. 10 jajek ubić z cukrem (30 dag) do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać proszek do pieczenia i na samym końcu mąkę, najlepiej mąkę dodawać mieszając już masę ręcznie a nie w mikserze.
Masa:
Kolejny krok to przygotowanie masy : Po pierwsze należy 5 jajek ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru lecz ubić trzeba je na gorąco czyli miskę z jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą. Następnie po ubiciu jajka muszą chwile ostygnąć a w tym czasie należy dobrze utrzeć margarynę z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji . Na sam koniec należy dodawać do utartej margaryny z masłem po łyżeczce ubitego jajka i mieszać aby rozprowadzić całość. Na koniec należy 3 krople olejku pomarańczowego wlać do szklanki gorącej wody i tym polewać delikatnie przekrojony biszkopt aby lekko zmiękł. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 09.11.2011 21:04
super
halina17 27.10.2011 12:23
dobry tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak