Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki paprykowe w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z karkówki 25 dag
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
koncentrat 1/2 op.
cukier 1 łyżeczka
skrobia kukurydziana 1 łyżka
śmietana 100 ml
sól, pieprz
kostka rosołowa 1 szt
papryka czerwona 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki paprykowe w sosie pomidorowym

Do mielonego mięsa dodać łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy mięsnej (trochę zostawiamy) i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. W rondelku gotujemy 500 ml wody i rozpuszczamy w niej kostke rosołową, następnie wkładamy wszystkie klopsiki, wlewamy połowę słoiczka koncentratu i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, reszte papryki czerwonej i gotujemy 10 minut. W filiżance rozpuszczamy skrobie ze śmietaną i wlewamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, klopsiki podajemy z makaronem, polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 27.10.2011 21:50
Z makaronem - obiad idealny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak