Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort krówkowo-orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
masa krówkowa 400 g
śmietana 30% 1 szklanka
orzechy włoskie 30 dag
orzechy laskowe 30 dag
wiśnie bez pestek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort krówkowo-orzechowy

Żółtka rozdzielamy od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do przygotowanej piany dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tarta tortownicę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 40 min. Gdy biszkopt się upiecze, studzimy go. Po ostudzeniu przekrajamy wzdłuż na 3 placki. Każdy z placków przekładamy masą krówkową z puszki. Gdy złożymy już całość wierzch smarujemy ubitą śmietaną. Na śmietanę wysypujemy obrane i zmielone orzechy laskowe. Wierzchni i środkowy okrąg tortu wykładamy (na sztorc) obranymi orzechami włoskimi. Okrąg formujemy także z wiśni (środkowy). Schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 26.10.2011 16:23
ciekawe
mikrusiak 26.10.2011 13:34
wygląda rewelacyjnie...:P aż ślinka cieknie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak