Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa konfitura- polecam!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 kg
cukier 3/4 kg
cytryna sok z 3 cytryn
woda odrobina + 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa konfitura- polecam!

Na samym początku marchewkę umyć, obrać i pokroić ,np. w talarki. Do garnka włożyć marchew, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem , aż będzię miękka. Ostudzić i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Do drugiego garnka wlać 2 szkl wody i zagotować ją wraz z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać zmiksowaną marchewkę+ sok z cytryn. Przygotowaną masę smażyć przez około 1 godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przygotowaną konfiturę(gorącą) wlać do wyparzonych słoików. Postawić do góry dnem,aż do wystygnięcia.

Powyższa konfitura ma niesamowity pomarańczowy kolor, a w smaku wogóle nie przypomina marchewki :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 26.10.2011 14:52
nigdy nie robiłam takiej konfitury :-) ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak