Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mufinki z powidłami śliwkowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szkl
cukier 3/4 szkl
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
margaryna 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mufinki z powidłami śliwkowymi

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki(odrobinę cukru pozostawić,aby posypać nim rabarbar). W rondelku rozpuścić margarynę i odstawić, aby ostygła. W innej misce roztrzepać widelcem jajko i wlać margarynę- następnie do miski z sypkimi składnikami dodać margarynę, jajko i mleko. Wymieszać trzepaczką,aby powstała jednolita masa. Masę przelać do form do mufinek(najpierw do 1/2 wysokości, następnie nałożyć 1 czubatą łyżeczkę powideł śliwkowym, a potem wlać resztę ciasta. Piec 20 minut w temperaturze 200 C. Powyższa ilość wystarcza na 12 dużych mufinek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak