Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
serek mascapone 500 gram
kakao kilka łyżek
amaretto 50 mililitrów
cukier 4-6 łyżek
kawa rozpuszczalna
biszkopty podłużne 2 duże opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Do miski wsypać kawę zalać 2 szklankami wody i alkoholem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy serki mascapone i dokładnie mieszamy. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli i resztką cukru. Do masy serowej dodać ubite białką i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wierzch biszkoptów zanurzyć w kawie i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, jeden przy drugim. Na biszkopty wyłożyć część masy i dokładnie opruszyć kakao. Następnie położyć 2gą warstwę nasączonych biszkoptów, 2gą warstwę kremu i kakao. Deser wstawić do lodówki na 5-6h. Ja osobiście wkładam do zamrażalki, gdy się zmrozi jest najlepszy, wyjmuje chwile przed podaniem i czekam aż zacznie się topić -PYSZNE !

Tiramisu można podawać w formie pucharków.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 18.12.2011 09:29
super
Wojt@s
Wojt@s 27.10.2011 10:11
musze spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak