Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowo-krówkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka 4 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śnieżka 2 szt.
śmietana 30% 0,4 l.
masa krówkowa 1 puszka
krem ciemny:.......
śmietana 30% 1/2 l.
śmietanfix 2 szt.
krem orzechowo-czekoladowy 30 dkg.
płatki migdałowe 15 dkg.
Żelatyna wieprzowa Prymat
dżem morelowy 1 słoik
Krem: 100 ml.
amaretto 100 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowo-krówkowe

oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru dodać żółtka cały czas miksując, suche składniki przesiać dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp.180st.ok.25min.wystudzić i przekroić upieczone ciasto na połowę,żelatynę rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i przestudzić w międzyczasie przygotować jasny krem do naczynia wlać śmietanę i ubić na sztywno z dodatkiem śnieżek na mleko stopniowo dodawać masę krówkową cały czas mieszając połączyć z wystudzoną żelatyną wymieszać,przekrojone ciasto nasączyć likierem amaretto,posmarować dżemem i wylać masę przykryć drugim plackiem i odstawić,rozpuścić żelatynę w 300ml.wrzątku przestudzić i przygotować ciemny krem do naczynia wlać śmietanę i ubić na sztywno ze śmietanfikxem miksując dodawać stopniowo krem orzechowy,10dkg płatków migdałowych i wystudzoną żelatynę wymieszać i wylać na ciasto wyrównać posypać resztą migdałów po wierzchu i wstawić do schłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.09.2013 16:26
super jest takie ciasto
Wafelek2601 10.03.2012 20:59
świetne ciasto
octo 25.10.2011 23:14
słodkie:) super:) jestem ciekawa jeszcze jak wygląda ostatecznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak