Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z rumem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 5 szt
cukier puder 25 g
mleko 2 łyżki
oliwa 60 g
sok cytrynowy 1 szt
skórka z pomarańczy lub limonki
sól szczypta
drożdże 50 g
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z rumem

Do miski wsypać mąkę,zrobić w środku dołek,wsypać do niego cukier,wlać oliwę i osolone mleko,wbić jajka w całości,wyrabiać ostrożnie ciasto,w czasie wyrabiania dodawać po trochu sok z cytryny,skórkę pomarańczową,rum i drożdże roztarte z dwiema łyżkami cukru,wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy,pod koniec pieczenia ,przed wyjęciem z piekarnika posypać grubym,cukrem kryształem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak