Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki domowe II

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
jajko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 4 szt
mąka 3 szkl
cukier 1 łyżka
masło 6 dag
drożdże 4 dag
cukier waniliowy 1 opak
tłuszcz do smażenia
sól
marmolada owocowa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe II

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać.
Do miski wsypać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i pokruszyć drożdże, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Krok 1 - Pączki domowe II foto
2
Kiedy rozczyn zacznie rosnąć, dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól, przesianą mąkę.
Wyrabiać ciasto do uzyskania pulchnej masy.
Masło roztopić, połączyć z ciastem.
Wyrabiać do momentu, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto zacznie łatwo odchodzić od brzegów miski.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pączki domowe II foto
3
Robić z wyrośniętego ciasta okrągłe placuszki, nakładać marmoladę, zlepić kulki.
Układać na stolnicy do wyrośnięcia pączków.
Krok 3 - Pączki domowe II foto
4
Smażyć pączki w głębokim i gorącym tłuszczu.
Krok 4 - Pączki domowe II foto
5
Usmażone na złoty kolor pączki, podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem
Krok 5 - Pączki domowe II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.01.2017 07:40
nie ma to jak domowy pączek
pacpaw 19.11.2012 19:27
pączki domowe - ja się piszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak