Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie wg pioge7

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski
mąka 4 łyżki
mąka kartoflana 6 łyżek
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
ziemniaki 60 dag
sos
margaryna 1/2 kostki
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw
kostka do sosów kucharek
woda pół szklanki
mąka 1 łyżka
pieczarki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie wg pioge7

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w osolonej wodzie, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić z ciasta kółeczka i robić w nich dziurki.

SOS: Do rondelka dać pół kostki margaryny. Rozpuścić. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do rozpuszczonej margaryny. Zrumienić cebulkę. Pieczarki umyć i pokroić drobno. Dodać pokrojone pieczarki do rozpuszczonej margaryny i zrumienionej cebulki, kostkę kucharka oraz przyprawę do sosów. Smażyć aż pieczarki będą miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić kucharkiem.

Kluski gotować ok. 7 minut w wodzie, gorące polać sosem. Podawać z mięsem i dowolną sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.01.2012 07:45
dobre
gosia47-47 25.10.2011 06:57
ładnie podane :D
kejt2 24.10.2011 15:42
tradycyjnie i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak