Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mak wigillijny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 25 dag
cukier 25 dag
śmietana słodka 1/2 szklanki
orzechy siekane 25 dag
zapach migdałowy 5 kropel
zapch pomarańczowy 5 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Mak wigillijny

Mak sparzyć wrzątkiem ( musi być cały przykryty wodą) i zostawić na noc Następnie dnia odcedzić i postawić do obcieknięcia.Zmielić w mikserze dodać cukier wlać śmietanę wstawić mak do ciepłego.Wymieszać wstawić mak do ciepłego( nie gorącego) piekarnika na pół godziny aby się wyprażył ostudzić
Na leguminę wigilij schłodzić w lodówce i podać z łamanych kruchym cistę ( łamańce) mak można wymieszać z także z zimnych kluskami (krajanka) i podać po rybie jako kluski z makiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak