Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta orzechowo-jabłkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 2-3 szt
masło 200 g
sól do smaku
śmietana 2-3 łyżki
cukier 2-3 łyżki
orzechy włoskie do smaku
dżem jabłkowy do smaku
cukier brązowy do smaku
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo-jabłkowa

Z mąki, żółtek, masła, cukru, soli i śmietany zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok.1godz. Następnie wyjąć, rozwałkować tak aby pasowało do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni. Na patelni skarmelizować posiekane orzechy z brązowym cukrem. Pod koniec dodać dżem z jabłek, szczyptę cynamonu i dokładnie wymieszać oraz chwilę razem podsmażyć. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody. Gorącą masę wylać na upieczone ciasto i dokładnie rozprowadzić. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.10.2013 13:01
wygląda pysznie
radosna29 03.03.2012 23:15
pychotka
Ewa95 24.10.2011 18:57
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak