Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem i boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 250 g
szpinak mrożony 400 g
mozzarella starta 100 g
masło 7 łyżek
czosnek 2 ząbki
bulion 750 na wędzonym boczku
boczek wędzony 8 plastry
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem i boczkiem

Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę dodajemy rozmrożony szpinak i podsmażamy do momentu wyparowania wody, doprawiamy czosnkiem, solą oraz piprzem, odstawiamy. Następnie na maśle delikatnie podsmażamy ryż następnie powoli dolewamy bulionu najlepiej go podlewać no jednym czerpaku i kiedy wyprauję podlewać dalej do momentu aż ryż będzie miękki.Gdy ryż będzie gotowy dodajemy szpinak.Dodajemy pozostałe masło , posypujemy mozzarella, przykrywamy i odstawiamy. Podsmażamy plastry boczku na suchej patelni do momentu aż będzie chrupiący. Na talerzu układamy ryż ze szpinakiem oraz mozzarellą , układamy na wierzch boczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 24.10.2011 10:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak