Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 2,5 szklanki
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
olej 0,5 szklanki
mleko 0,75 litra
krem do tortów orzechowy 1 opakowanie
krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie
krem do tortów czekoladowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
herbata 1 szszetka
cukier 1,5 szklanki
cytryna do smaku
kolorowa posypka do dekoracji
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik

Kroki postępowania

1
Żółtka zetrzeć z cukrem.Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę.
Do utartych żóltek dodać 2,5 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,pól szklanki oleju i 1,5 szklanki cukru.Całość zmiksować.Do ciasta dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Całość wlać do wysmarowanego margaryną i posypanego mąką prodiża.Piec przez ok 45 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Torcik foto
2
Upieczony biszkopt przestudzić,przekroić na 3 placki.zaparzyć herbatę z dodatkiem cukru i soku z cytryny i nasączyć nią biszkopt.
Każdy krem do tortów zmiksować ze szklanką mleka i 1/4 kostki margaryny.
Krok 2 - Torcik foto
3
Biszkopt przekładać masami.Najpierw śmietankową,następnie czekoladową.Cały tort wyrównać na wierzchu i na bokach kremem orzechowym.
Krok 3 - Torcik foto
4
Następnie boki tortu posypać wiórkami kokosowymi.Na wierzchu tort przyozdobić kremem czekoladowym i śmietankowym oraz kolorową posypką.Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak