Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
cukier 4/5 szklanki
mąka pszenna 5 czubatych łyżek
mąka pełnoziarnista 3 czubate łyżki
dynia 2 szklanki obranej i bez miękkiego
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 2 duże garści
tłuszcz do formy
olej 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa babka

Kroki postępowania

1
Jajka ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy olej i dalej miksujemy.
Krok 1 - Dyniowa babka foto
2
Wsypujemy zmieszane mąki (razem powinniśmy ich mieć czubatą szklankę), dokładnie łączymy składniki.
Krok 2 - Dyniowa babka foto
3
Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, mieszamy, wsypujemy proszek do pieczenia i sodę i dalej mieszamy.
Krok 3 - Dyniowa babka foto
4
Na koniec wrzucamy rodzynki (kilka sztuk zostawiamy do ozdoby) i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie bułką tartą.
Krok 4 - Dyniowa babka foto
5
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190- 200 stopni (jeśli patyczek będzie suchy, możemy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze na około 10 minut). Polewamy ciasto czekoladową polewą (najlepiej domowej roboty) i dekorujemy rodzynkami. Podajemy do jedzenia, gdy polewa zastygnie.
Krok 5 - Dyniowa babka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.12.2011 21:25
idealna do kawki :)
aacaac 27.12.2011 09:50
fajne
Jarlin 24.10.2011 07:52
Bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak