Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z ogórka zielonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier
ocet 1 szklanka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z ogórka zielonego

Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół. Możemy wybrać łyżką gniazda nasienne. Zagotowujemy wodę z octem. Gotujemy w niej na półmiękko nasze ogórki.
Odsączamy je na sicie. Ważymy, aby wiedzieć ile cukru potrzebujemy do naszego dżemu.Ogórki tniemy na wąskie paseczki i zasypujemy cukrem (1,5 kg cukru na 1 kg obgotowanych ogórków).
Kiedy ogórki puszczą sok, kilka razy krótko je gotujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat ananasowy.
Gorące przekładamy do słoików i zamykamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 25.10.2011 07:29
ciekawe jak smakuje, nigdy nie jadlam
przejs 24.10.2011 20:45
ma specyficzny smak. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli mamy zbyt dużo przejrzałych nieco ogórków :)
Ewa95 24.10.2011 18:57
hmmmm, interesujące
IKrakowianka 24.10.2011 18:36
to dla mnie nowość-ale bardzo mi się podoba
iziona 24.10.2011 08:24
Niesamowity przepis, pierwszy raz o czymś takim słyszę, ciekawe jak smakuje taki dżem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak