Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z dyni

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ dyni
cebula
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni

SKŁADNIKI:

miąższ dyni (po obraniu) - 1 i 1/2 kg,
cebula - 3 średniej wielkości,
ziemniaki - 6 średniej wielkości,
olej do smażenia - 4 łyżki,
curry - 3 łyżeczki,
sól,
pieprz,
cukier,
bulion - 1 i 1/2 litra.

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę oraz ziemniaki. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki curry, mieszamy. Smażymy do zeszklenia cebuli. Podsmażoną cebulę i ziemniaki przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym (może być z kostki). Zagotowujemy. W tym samym czasie, patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki i cebulę, podlewamy olejem i wrzucamy dynię. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki curry, smażymy do momentu, aż dynia zacznie mięknąć. Dynię dodajemy do gotującego się bulionu z cebulą i ziemniakami. Gotujemy krótko, do miękkości wszystkich składników. Na koniec przyprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Miksujemy zupę przy pomocy blendera i podajemy gorące porcje w półmiskach. Można podawać ze świeżym, posiekanym koprem, natką pietruszki, lub innymi ziołami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 10.01.2012 18:08
nie lubie dyni
Adamorek 10.01.2012 12:37
to zrobię
Adamorek 10.01.2012 12:37
to zrobię
IZABELA29 04.11.2011 20:32
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak