Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami .

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

25 sztuk muszelek średniej wielkości ,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,¾ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki,10 dag serka topionego kremowego,5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )
pieczarki 8 szt.
olej 1 łyżka
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami .

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 29.07.2011 09:26
wygląda wspaniale!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak