Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miód 1 łyżeczek
kardamon 1
pigwa 1 plaster
pomarańcza
herbata 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy

Kroki postępowania

1
Do filiżanki wsypujemy herbatę oraz wkładamy rozgniecione ziarenko kardamonu, po czym zalewamy gorącą (ale nie wrzącą!) wodą.
Krok 1 - Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy foto
2
Sama herbata powinna się parzyć 3 minuty. Pomaranczę sparzamy gorącą wodą, wycieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Skórkę z pomarańczy oraz plasterek pigwy dodajemy juz do zaparzonej herbaty,
Krok 2 - Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy foto
3
po 2-3 minutach dodajemy miód i mieszamy. Herbata jest bardzo zdrowa dzięki pigwie i miodowi, natomiast kardamon nadaje jej korzenny, rozgrzewający aromat, nuta pomarańczy nadaje piękny posmak herbacie.
Krok 3 - Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy foto
4
Oczywiście do herbatki podajemy kawałek pysznego, domowego serniczka i żadne jesienne i zimowe wieczory nie będą nam straszne
Krok 4 - Czarna herbata z dodatkiem pigwy i skórki pomarańczy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 10.10.2013 09:41
ciekawy przepis
Izabela/bella81 25.10.2011 09:16
bardzo bogata w składniki i ładnie podana :)
Mysiunia 25.10.2011 07:26
dzięki ziutula - kaszubka za miłe słowa:) A herbatka rzeczywiście była smaczna:) dawno nie piłam tak aromatycznej herbatki:)
ziutula
ziutula 24.10.2011 21:31
pyszna i aromatyczna herbatka... a ta osoba co zgłasza to chyba zazdrości Tobie parzenia tej herbatki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak