Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnego bzu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarby bez 1,5 kg
liście wiśni 120
cukier 1 kg
spirytus 0,75 l
woda 1 l
Kwas cytrynowy Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzialeamy od gałązek. Zamiast owocó czarnego bzu można dodać owoce aronii, malin, jeżyn lub zrobić mieszaną nalewkę. Następnie umyte i świeże zerwane liście wiśni wkładamy do garnka, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy ok 15-20 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnych miejscach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.08.2012 13:39
inny sposób robienia nalewki
Margo1 25.10.2011 07:31
chyba nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak