Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Litewski dzbanuszek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2kg
spirytus 200ml
rum 200ml

Przepis i sposób przygotowania na: Litewski dzbanuszek

Owoce świeże (poziomki,maliny,porzeczki,wiśnie,śliwki,jabłka)
Do dużego szczelnie zamykanego słoja wrzuć warstwami poziomki i maliny, każdą warstwę przesypując cukrem. Zalać wódką wymieszaną ze spirytusem, szczelnie zakryć, pozostawić w ciepłym miejscu. W miarę dojrzewania dokładać sezonowo dojrzewające owoce, przesypując każdą warstwę cukrem. Po ułożeniu ostatniej warstwy owoców i przesypaniu cukrem, pozostawić na 2 dni. Następnie wlac rum, bardzo mocno potrząsnąć słojem i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak