Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 4 sztuki
kiełbasa zwyczajna 5 pętów
marchewka 1 sztuka
kość wieprzowa 1 sztuka
cebula 1 sztuka
śmietana 1 kubeczek
Kucharek przyprawa do potraw
ocet 2 łyżki
sól
cukier
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony

Obrane buraki pokroić w kostkę i dać do garnka. Zalać je octem. Następnie posypać cukrem i dodać sól. Zalać ok. 2 szklankami wody i dać na ogień. Gotować ok. 13 minut. Do osobnego naczynia włożyć kość, zalać pozostałą część wody. Pokroić marchewkę i cebulę drobno i dodać do kości. Dodać szczyptę soli. Gotować do 20 minut. Garnek z burakami przecedzić tak by wywar dać do naczynia z kością a buraki wyrzucić. Dodać kiełbasę. Całość jeszcze raz zagotować. Zatrzepać śmietaną. Podawać na talerzu.

* Taki barszcz dobrze smakuje też z drobno pokrojonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 28.12.2011 20:13
barszczyk lubie czasem zjesc
Kate131 01.12.2011 08:24
smaczny
kamyk 19.11.2011 08:37
lubię taki barscz
Iwusia 10.11.2011 21:35
pychotka
pioge7 24.10.2011 07:53
uwielbiam barszczyk :D
pioge7 24.10.2011 07:52
uwielbiam barszczyk :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak