Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z porami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 50dag
olej 4łyżki
mleko 6łyżek
jaja 4szt
śmietana 15dag
mąka pszenna 30dag
otręby pszenne 10dag
proszek do pieczenia pół torebki
twaróg 10dag
ser żółty 10dag
boczek 6plastrów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porami

Umyte i osaczone pory pokroić na nieduże kawałki i chwilę dusić na patelni w dwóch łyżkach oleju. Z mąki, 2 jaj, reszty oleju, proszku do pieczenia, otrąb, twarogu zagnieść ciasto, po czym 2/3 rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Z reszty ciasta uformować wałek i ułożyć wokół blachy wysoki, równy brzeg. Końce wałka starannie połączyć. Ser żółty pokroić na małe kawałki, wymieszać z 2 jajami, gałką, mlekiem,śmietaną, solą, pieprzem. Na cieście rozłożyć równą warstwę porów, przykryć przygotowaną masą i na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec 45min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak