Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń grzybowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 250 g
cebula 1-2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
klarowane masło do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 50 g
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
jajko 3 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: budyń grzybowy

grzyby namaczamy na noc,
następnego dnia grzyby gotujemy i drobno siekamy. Do wywaru grzybowego dodajemy kaszę mannę i gotujemy. studzimy
Cebulę drobno siekamy, przesmażamy na maśle z grzybami, dodajemy do przestudzonego wywaru, mieszamy, następnie dodajemy 3 żółtka, dodajemy bułkę tartą, przyprawy, mieszamy, Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, dodajemy do masy
kokilki lub filiżanki smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą wlewamy do nich masę, gotujemy na parze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 06.03.2012 11:47
Ciekawe
marcinek 06.03.2012 11:47
Ciekawe
zielonamorelka 22.10.2011 16:31
zaintrygowała mnie nazwa bo budyń zawsze mi się z czymś słodkim kojarzył ale ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak