Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
cebula 1
czosnek ząbki 1
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1
pieprz
sól
jajko 3
smalec 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
chleb 5 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki

Kroki postępowania

1
Suchy chleb namaczamy w zimnej wodzie przez minimum pół godziny po czym bardzo dokładnie go odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 1 - klopsiki foto
2
Cebulę bardzo drobno siekamy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
Krok 2 - klopsiki foto
3
Następnie wbijamy jajka, dodajemy przyprawę do miesa mielonego oraz sól i pieprz wg uznania - wyrabiamy masę.
Krok 3 - klopsiki foto
4
Z dobrze wymieszanego mięsa formujemy male kulki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasce.
Krok 4 - klopsiki foto
5
Do blaszki wkładamy smalec i wstawiamy do piekarnia do temp 190*.
Krok 5 - klopsiki foto
6
Po 35 minutach obracamy klopsiki na drugą stronę i pieczemy je kolejne 25 minut, po czym je wyciągamy
Krok 6 - klopsiki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 06.10.2012 14:49
pyszne!
Koper 03.03.2012 00:18
bardzo fajne klopsiki :)
smile 14.02.2012 09:50
Pyszne
jogobella231
jogobella231 08.02.2012 09:20
łał
Izabela/bella81 25.10.2011 09:19
w piekarniku klopsików nie robiłam, wypróbuję :)
Mati13 22.10.2011 15:59
na pewno bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak