Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybsze ślimaczki cynamonowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 1/3 kostka
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
kawałki jabłek i brzoskwiń 1/2 słoik
cynamon
płatki migdałowe
lukier 1 torebka
drożdże suche 1 torebka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybsze ślimaczki cynamonowe

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko podgrzewamy a masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki z drożdżami dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko i wlewając mleko, zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło i dobrze wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 40 min.

2. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm i rozkładamy nadzienie: gotowe kawałki jabłek i brzoskwiń prażonych na cukrze oraz płatki migdałowy. Posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli ślimaczki się zniekształciły, formujemy je już na blasze).

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w termoobiegu przez 20 min. Po wystygnięciu można polać białym lukrem.

Smacznego! ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak