Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki pasztet drobiowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 3 szt.
wątróbka drobiowa 30 dag
czosnek 5 ząbków
pieprz
chili
majeranek
sól
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
duża marchewka 1 szt.
duza pietruszka 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki pasztet drobiowy

1.Marchewkę i pietruszkę pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na dużej patelni.

2. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Kiedy kurczak się podpiecze (woda odparuje) dodać wątróbkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Po upieczeniu się mięsa posypujemy je przyprawą do kurczaka (nie żałować ;)

3. Zawartość patelni przełożyć do garczka lub dużej miski, dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, wbić jajka i rozdrobnić wszystko blenderem (można też użyć malaksera). Następnie przyprawiamy pasztet pieprzem, solą, chili i majerankiem - wymieszać (pasztet powinien być dobrze słony i pikantny).

4. Przekładamy wszystko do jednorazowej prostokątnej foremki ( ja polecam wym. 10x23 i wys. 6 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 stopni. Pieczemy przez ok 40-45 min. w termoobiegu.

Smacznego! :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 22.10.2011 18:04
nie za suchy będzie z samej piersi kurczaka?
halina17 22.10.2011 13:52
lubię taki pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak