Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok mleczno-waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 500 g
masło 250 g
cukier 2 szklanki
woda 0,5 szklanki
ekstrakt waniliowy
herbatniki 2 paczki
gorzka czekolada 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Blok mleczno-waniliowy

Mleko w proszku przesiewamy do dużej miski. Herbatniki kruszymy na większe kawałki.
Masło, cukier i wodę podgrzewamy razem, aż się zagotuje. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu (lekko zgęstnieje), odstawiamy na kolejne 5 minut żeby przestygło.
Do mleka w proszku wlewamy gorącą jeszcze polewę maślaną i dokładnie mieszamy mikserem następnie dodajemy wanilię, odstawiamy mikser.
Na końcu dodajemy herbatniki i delikatnie mieszamy łyżką, aby ich nie pokruszyć jeszcze bardziej.
Masę waniliową wykładamy do foremki 20 x 20 cm wyłożonej folią spożywczą, delikatnie równamy. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (ładnie się stopi) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Zdejmujemy folię i kroimy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak