Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet serowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mleko zimne 1 1/4 szklanki
żółtko jajek 4 szt
białka ubite na pianę 5 szt
sól
pieprz
masło do formy
ser ementaler 1 1/4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: suflet serowy

Masło topimy w rondelku dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką i smażymy trzy minuty,wlewamy połowę mleka i mieszamy przez dwie minuty,stopniowo dodajemy resztę mleka ciągle mieszając aż powstanie pasta.Solimy i wolno gotujemy ciągle mieszając aż zacznie lekko przywierać do rondla.Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku a w przerwach mieszamy drewnianą łyżką,dodajemy starty ser i pieprz.Dodajemy dużą łyżkę piany z białek,następne przelewamy żółtka do miski z białkami mieszamy łopatką aż ciasto będzie miało jednolity kolor.Wlewamy ciasto do formy.Pieczemy 35 min w 190 stopniach.Dno formy smarujemy masłem i posypujemy serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.01.2012 11:27
smaczne i sycące :)
Krystyna32 06.12.2011 00:06
extra
suzana 21.10.2011 21:09
ciekawe, kiedyś spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak