Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAKIEWKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z SOSEM KURKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
mięso miekone 500 g
ryż 3 łyżki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna
cebula biała 2 szt
kurki 200-300 g
śmietana słodka 150 ml
mąka pszenna 1 łyżka
masło do smażenia
liście pora lub szczypior
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
jajko 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: SAKIEWKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z SOSEM KURKOWYM

FARSZ ;
Liście kapusty oddzielić , sparzyć ok 1 min , odciąć zgrubienia . Ryż ugotować na pół twardo , odcedzić . Mięso włożyć do miski dodać ryż , jajko , 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę . Przyprawić solą , pieprzem , kucharek i wyrobić gładka masę .
Liście pora lub szczypior sparzyć wrzątkiem i zalać zimna wodą ,liście pora w pociąć na cienkie długie paski . Na środku każdego liścia kapusty położyć niewielką kulkę z mięsa a zewnętrzne części zagiąć do góry związać ostrożnie szczypiorem lub porem , tworząc \'sakiewki\'
Dno szerokiego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi od kapusty i układamy sakiewki , zalewamy do ok połowy sakiewek płynem ( wodą lub bulionem ) gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min uzupełniając płyn co jakiś czas .
Sakiewki są rewelacyjne również gotowane na parze .

SOS ;
W rondelku rozpuścić trochę masła podsmażyć drugą cebulę dodać umyte kurki . Podlać trochę bulionem dodać listek , ziele, chwilę dusić po ok . 15 min zagęścić śmietaną rozrobioną z mąką i ciepłą wodą lub bulionem , zagotować , przyprawić solą ,pieprzem, kucharek , przyprawa w płynie

Sakiewki podawać z sosem , ziemniakami z wody i marchewką gotowana .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak