Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz z kiszona kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 700 g
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
kminek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka
bulion 1 do gulaszu
kapusta kiszona 500 g
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz z kiszona kapustą

Łopatkę kroimy w kostkę, smażymy rozgrzanym tłuszczu aż się zezłoci. wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż do momentu aż cebula zmięknie.

W tym samym czasie kapustę należy przesiekać, wypłukać i w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna raz albo dwukrotnie obgotować. Wody spod pierwszego obgotowywania kapusty nie wylewamy, będzie potrzebna!!

Obgotowaną kapustę wrzucamy do garnka z mięsem i cebulą, mieszamy podlewamy szklanką wody z gotowania kapusty, dodajemy kostkę gulaszową, przyprawy i dusimy około pół godziny, kontrolując stan płynu i w razie potrzeby podlewając wodą z gotowania kapusty.

na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak