Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta serowo jabłkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mąka kukurydziana 100 g
cukier 50 g
sól 1 szczypta
margaryna 150 g
żółtko jajek 2 sztuki
jabłka 4 sztuki
cynamon to smaku
cytryna 0,5 sztuki
twaróg 250 g
cukier 50 g
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: tarta serowo jabłkowa

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier, następnie dodajemy zimną margarynę i całość siekamy nożem, albo rozdrabniamy w palcach Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. ciastem wylepiamy formę do tarty i wrzucamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.

Następnie nakłuwamy widelcem, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut

Jabłka ścieramy na grubej tarce, zalewamy sokiem z cytryny i prażymy wa patelni.
powstałą masę wylewamy na kruche ciasto.

Ser ucieramy z jajkiem cukrem i budyniem na gładką masę, wylewamy na jabłka.

Jeśli zostanie nam kruchego ciasra obsypujemy nim wierzch tarty.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (włączamy tylko górną grzałkę!!)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 15.02.2012 14:41
dzięki :)
marcinek 17.01.2012 14:28
Fajna
SylwiaMagdaSabin 15.01.2012 12:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak