Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pysio

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szkl
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok pysio 900 ml
budynie śmietankowe bez cukru 3 opak
galaretka kiwi 1 opak
galaretka agrestowa 1 opak
śmietana 24% 0,5 l
woda 1 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pysio

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop.
Krok 1 - Ciasto Pysio foto
2
MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Krok 2 - Ciasto Pysio foto
3
MASA ŚMIETANKOWA Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.
Krok 3 - Ciasto Pysio foto
4
Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.
Krok 4 - Ciasto Pysio foto
5
Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.
Krok 5 - Ciasto Pysio foto
6
Gotowe ciasto pokroić, ułożyć na talerzu
Krok 6 - Ciasto Pysio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 29.10.2011 15:42
mniam
sylwia / sytofala 21.10.2011 22:56
lubię tą zieleń :)
aginaa 21.10.2011 17:41
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak