Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet serowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 7 łyżek
tymianek 1/2 pęczka
suszone morele 12 dag
orzechy włoskie 8 dag
cienkie plastry sera żółtego 35 dag
pumpernikiel 2 kromki
sól
twarożek 40 (śmietankowy, kremowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet serowy

Twarożek śmietankowy zmiksować z mlekiem,przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.Oderwać listki tymianku od gałązek i posiekać je.Morele pokroić w małą kosteczkę,orzechy posiekać,dodać składniki do masy serowej i dokładnie wymieszać.Foremkę keksową(26-8cm)wyłożyć folią spożywczą,na spodzie ułożyć kilka plasterków żółtego sera,tak żeby zachodziły na siebie a brzegi miały wysokość ok.2cm.do góry.Wyłożyć 1/2 masy serowej,przykryć kolejną warstwą żółtego sera,układając je tak jak poprzednio,na to rozsmarować pozostałą masę serową i przykryć resztą sera żółtego.Pumpernikiel posmarować z jednej strony masłem ułożyć na pasztecie masłem do dołu,lekko docisnąć.Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.3godz.Ochłodzony pasztet wybić na półmisek(Pumpernikiel ma być na dole),usunąć folię i udekorować gałązkami tymianku i połówkami moreli

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak