Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z musem cytrynowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 300 gram
masło
cytryny 4 sztuki
cukier puder 180 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z musem cytrynowym

Herbatniki pokruszyć, i zmiksować razem z 75gram miękkiego masła, tak aby herbatniki sprawiały wrażenie \"mokrego piasku\". Herbatnikową masę wykładamy na średniej wielkości tortownicę (wcześniej wyłożoną folią spożywczą) za pomocą łyżki i równomiernie ją rozprowadzamy mocno dociskając. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 2-3h.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy, dodajemy startą skórkę z 2 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn. Całość mieszamy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, żeby uniknąć grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżki masła. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy cytrynowej. Delikatnie mieszamy składniki, następnie masę cytrynową wylewamy na tortownicę, całość schładzamy w lodówce przez 3h. Podajemy z bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 31.10.2011 23:06
mmmmniammmmm zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak