Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0,5 kg
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 szt
masło lub margaryna 3/4 kostka
żółtko jajek 2 szt
cukier kryształ 1 szklanka
woda 2 szklanka
sok z cytryny 3 sztuki
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 litra
cukier wanilinowy 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzka
polewa czekoladowa 1 szt
budyń śmietankowy 2 szt
herbatniki 2 opakowania
woda 6 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: placek cytrynowy

Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i nadal ubijać, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.Następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Upieczony biszkopt wystudzić
MASA 1:
Na gotujący syrop (1 szklanka wody+ sok z cytryn+cukier) wlać budynie rozpuszczone w 1 szklance wody, zagotować, lekko ostudzić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać żółtka i masło, energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić.
MASA 2:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową.

Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych, polewa czekoladowa;

Na krem śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok drugiego). Herbatniki polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 21.10.2011 14:15
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak